Nieuwsbrief jaargang 25 # 3

Uitgebracht op : 15-07-2011

Nieuwsbrief nu ook elektronisch beschikbaar

Vanaf heden kan u deze en vorige nieuwsbrieven in pdf-formaat raadplegen en downloaden van onze website www.bebotax.com, rubriek Nieuwsbrieven & documentatie. U wenst onze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, dan kan u dit mailen naar annulaties@bebotax.com.

A. Voor natuurlijke personen - eenmanszaken

1. Aanpassing van de forfaitaire kilometervergoeding vanaf 1 juli 2011

De vergoedingen die worden toegekend aan werknemers wegens het gebruik van hun eigen auto, motorfiets of bromfiets voor beroepsmatige verplaatsingen, mogen volledig als een terugbetaling van eigen kosten van de werkgever worden aangemerkt indien zij niet meer bedragen dan de forfaitaire vergoeding die hiervoor door de staat aan zijn personeel wordt toegekend.

Sinds 1 juli 2005 is de aanpassing automatisch gekoppeld aan de evolutie van het indexcijfer. De omzendbrief nr. 609 van 20 juni 2011 van de FOD Personeel en Organisatie, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 22 juni 2011 bepaalt deze forfaitaire vergoeding op € 0,3352 per kilometer voor de periode van 1 juli 2011 tot 30 juni 2012. Voor de voorafgaande periode van 1 juli 2010 tot 30 juni 2011 bedroeg deze vergoeding € 0,3178 per kilometer.

Het gaat hier om een minimale vergoeding, die kan worden toegekend zelfs als de werkelijke kost lager ligt. Een hoger bedrag blijft evenwel mogelijk op voorwaarde dat wordt aangetoond dat het hogere bedrag overeenstemt met de werkelijke kostprijs per kilometer van het gebruikte voertuig. 

2. Studentenarbeid: vereenvoudiging en versoepeling vanaf 1 januari 2012

In de huidige regeling kunnen studenten werken gedurende twee periodes van respectievelijk 23 dagen tijdens de zomer en 23 dagen buiten de zomer. Vanaf 1 januari 2012 wordt deze regeling afgeschaft en kunnen studenten gedurende 50 dagen tewerkgesteld worden tegen een voordelig tarief. Zo zal het voor studenten mogelijk worden om gedurende het hele jaar elk weekend een dag te werken of gedurende twee volledige zomermaanden.

3. Vereenvoudigde aangifte personenbelasting

Op 3 mei 2011 heeft de FOD Financiën de eerste 25.000 “Voorstellen van vereenvoudigde aangifte” verzonden. In totaal zullen ongeveer 725.000 burgers van de administratie een brief krijgen waarin staat dat zij vanaf dit jaar geen aangifte in de personenbelasting meer moeten invullen. Bij die brief is een voorstel van vereenvoudigde aangifte gevoegd, met daarin alle gegevens waarover de administratie beschikt en die normalerwijze in de aangifte moeten komen.
Het voorstel bevat ook een gedetailleerde berekening van de terug te betalen of de te betalen belasting op basis van deze gegevens. Het voorstel van eenvoudige aangifte is hoofdzakelijk bedoeld voor belastingplichtigen met een eenvoudig fiscaal profiel (die maar enkele vakjes in hun belastingaangifte moeten invullen).

Indien de gegevens opgenomen in het voorstel van aangifte correct zijn, hoeft de belastingplichtige niets te doen. De afrekening (het aanslagbiljet) zal voor deze belastingplichtigen al in september 2011 in de bus vallen. Indien de gegevens in het voorstel van aangifte niet juist of onvolledig zijn, moet de belastingplichtige hierop reageren binnen de termijn die voorzien is voor de normale fiscale aangifte. 

4. Forfaitaire beroepskosten voor burgemeesters en schepenen

De circulaire nr. Ci.RH. 243/609.003 van 21 maart 2011 legt de forfaitaire beroepskosten die burgemeesters, schepenen en O.C.M.W -voorzitters overeenkomstig de bepalingen van nr. 51/39 Com.IB 92 van de bezoldigingen van hun mandaat mogen aftrekken, voor het inkomstenjaar 2010 (aanslagjaar 2011) als volgt vast:

 

EUR

- voor een burgemeester

6.173,04

- voor een schepen of een OCMW-voorzitter

3.703,82

5. Woonstaatheffing vanaf 1 juli 2011

De roerende voorheffing is zoals bekend een belasting die van toepassing is op het inkomen uit vermogen. De tarieven bedragen in principe 25 % voor dividenden en 15 % voor intresten.

In het kader van de Europese Spaarrichtlijn kozen alle lidstaten van de Europese Unie, met uitzondering van België, Oostenrijk en Luxemburg, voor een systeem van automatische gegevensuitwisseling. Deze drie uitzonderingslanden wisselen gedurende een overgangsperiode geen gegevens uit met andere lidstaten – ze ontvangen wel gegevens van andere lidstaten – maar heffen een bronbelasting op de intresten toegekend aan de inwoners van een andere lidstaat.

Deze woonstaatheffing bedroeg van 1 juli 2005 t.e.m. 30 juni 2008 15% en van 1 juli 2008 t.e.m. 30 juni 2011 20 %.
De Europese Spaarrichtlijn verhoogt vanaf 1 juli 2011 deze bronheffing op intresten van 20 % naar 35 %.

B. Voor alle belastingplichtigen

1. Data indiening fiscale aangiften

Hierbij geven wij u een overzicht met de indieningdata van uw fiscale aangiftes voor het aanslagjaar 2011
(inkomsten van het jaar 2010):

- aangifte personenbelasting: De uiterste indieningdatum was 30 juni 2011. Belastingplichtigen die hun belastingaangifte via Tax-on-Web indienden, kregen uitstel tot 15 juli 2011. Indien uw aangifte echter elektronisch wordt ingediend via een beroepsbeoefenaar (boekhouder - accountant) die over een geldige volmacht beschikt, mag deze aangifte ingediend worden tot 31 oktober 2011.

- aangifte vennootschapsbelasting: De aangifte werd gepubliceerd in het B.S. van 19 april 2011. De uiterste indieningdatum voor vennootschappen, afgesloten op 31 december 2010, is 15 september 2011. Wie de aangifte elektronisch indient, dient dit te doen vóór 13 oktober 2011.

- aangifte rechtspersonenbelasting: De aangifte in de rechtspersonenbelasting (voor o.m. VZW’s) werd gepubliceerd in het B.S. van 19 april 2011. De indieningsdatum is normaliter voorzien op 15 september 2011.

2. Uitbreiding controlebevoegdheid directe belastingen

Ambtenaren van directe belastingen (personenbelasting, vennootschapsbelasting) die een controle doen in een beroepslokaal mogen sedert 7 juni 2010 ook boeken en stukken onderzoeken die ze daar aantreffen. Dit werd expliciet ingeschreven in artikel 319 W.I.B. 1992 (wet 19 mei 2010, B.S. 28 mei 2010). Hiermee wil de wet een einde maken aan de rechtspraak van het Hof van Cassatie, dat in het verleden oordeelde dat ambtenaren van directe belastingen niet zomaar, zonder de belastingplichtige iets te vragen, laden of kasten mogen opentrekken om te kijken welke documenten zich daarin bevinden.

Vroeger hadden enkel de ambtenaren van de BTW deze bevoegdheid.

3. Het fiscale bankgeheim

Het Belgische fiscale bankgeheim vindt zijn oorsprong in artikel 318 W.I.B. 1992, dat bepaalt dat de Belgische fiscale administratie niet gemachtigd is om in de rekeningen, boeken en documenten van bankinstellingen inlichtingen te verzamelen met het oog op het belasten van de cliënt van de bank. Slechts indien er vermoedens van fraude waren, kon de administratie gegevens bij de bank opvragen.

De wet van 14 april 2011 (B.S. 6 mei 2011) wijzigde echter de tekst van artikel 322 W.I.B. 1992. Voortaan kan de fiscale administratie zich tot de bank van een belastingplichtige wenden voor zover deze niet (of slechts gedeeltelijk) heeft geantwoord op een verzoek om inlichtingen of in het geval dat de administratie voornemens is om een indiciaire taxatie door te voeren en er vermoedens zijn dat de belastingplichtige gegevens hierover bij een bank verborgen houdt of weigert om die gegevens zelf te verschaffen.

4. Nieuwe onkostenvergoedingen voor buitenlandse dienstreizen

De FOD Buitenlandse Zaken heeft, zoals elk jaar, in het Staatsblad de bedragen gepubliceerd die het als onkostenvergoeding toekent aan zijn ambtenaren wanneer die op missie gaan naar het buitenland. De fiscus gebruikt die bedragen ook om te bepalen wat op fiscaal vlak een aanvaardbare vergoeding is. Een dergelijke vergoeding wordt beschouwd als een terugbetaling van eigen kosten van de werkgever, die belastingvrij blijft bij de werknemer en waarvoor geen bewijsstukken nodig zijn.

Dit forfait mag niet toegepast worden voor de hotelkosten, hiervoor zijn hoe dan ook bewijsstukken noodzakelijk. Het forfait betreft de overige kosten van een verblijf in het buitenland, zoals maaltijdkosten en transport ter plaatse.

Het verblijf in het buitenland moet minstens tien uur duren en voor meerdaagse reizen mag voor de dag van vertrek en de dag van aankomst maar de halve vergoeding worden toegekend. Voor dienstreizen die langer dan 30 dagen duren, is het forfait evenmin van toepassing.

De bedragen kunnen in extenso geraadpleegd worden in het Ministerieel Besluit van 28 april 2011 (B.S. 9 mei 2011).
De bedragen zijn geldig vanaf 1 april 2011.

5. Algemeen rookverbod in de horeca sedert 1 juli 2011

Sedert 1 juli 2011 geldt een algemeen rookverbod in de horeca. Alleen in cafés die een aparte rookkamer hebben, kan er nog een sigaret opgestoken worden. In de praktijk werden ons de eerste rookcontroles al gemeld. Wie reeds controle kreeg, mag zich binnen korte termijn aan een nieuwe controle verwachten, ook indien de controle vaststelde dat het rookverbod werd nageleefd.

C. Voor vennootschappen en verenigingen

1. Nieuwe wet inzake aandeelhoudersrechten

Op 18 april 2011 verscheen in het Belgisch Staatsblad de wet betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders van genoteerde vennootschappen van 20 december 2010. Deze wet, die het gevolg is van de omzetting van een Europese Richtlijn, voorziet o.m. in nieuwe regels met betrekking tot de oproeping en de deelname aan de algemene vergadering van beursgenoteerde vennootschappen. Zo wordt de oproepingstermijn voor de algemene vergadering van 24 dagen op 30 dagen gebracht en krijgen aandeelhouders die alleen of gezamenlijk 3 % van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigen het recht om punten op de agenda van de algemene vergadering te plaatsen.

Op een aantal vlakken heeft deze wet ook de regeling voor niet-beursgenoteerde vennootschappen gewijzigd. Zo voorziet de wet in de mogelijkheid voor aandeelhouders van een naamloze vennootschap om hun stem op afstand uit te brengen voorafgaand aan de algemene vergadering (per brief of elektronisch) als deze mogelijkheid in de statuten voorzien is. Ook biedt de wet aan de aandeelhouders van een NV, BVBA en CVBA de mogelijkheid om via elektronische weg aan de algemene vergadering deel te neme indien dit in de statuten is voorzien. Bovendien kunnen de aandeelhouders van een NV, BVBA, CVBA, SE en SCE voortaan hun vraagrecht ook schriftelijk en voorafgaand aan de algemene vergadering uitoefenen.

De wijziging zal in werking treden op 1 januari 2012. Op die datum moeten de statuten van de vennootschappen, indien en waar nodig, aan de nieuwe wet zijn aangepast.

2. Gewijzigde aangifte vennootschapsbelasting aanslagjaar 2011

Wie namens een vennootschap de aangifte vennootschapsbelasting voor het aanslagjaar 2011 elektronisch wil indienen, kan dat voor het eerst doen via BIZTAX. BIZTAX is de opvolger van het VENSOC-systeem en maakt gebruik van XBRL (eXtensible Business Reporting Language). De fiscale administratie heeft het modelformulier van de aangifte vennootschapsbelasting afgestemd op BIZTAX, waardoor ze op heel wat punten verschilt van die van vorig jaar.
Het aangifteformulier kreeg een volledig nieuwe lay-out, de vakken zijn niet langer genummerd en de codering is nieuw.

De jaarrekening van de onderneming moet voortaan enkel nog bij de aangifte worden gevoegd als de vennootschap niet verplicht is deze jaarrekening bij de Nationale Bank neer te leggen. De verslagen van de algemene vergadering moeten nog steeds bij het formulier worden gevoegd.

 
Bebotax BV
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ

+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761
Belangrijke informatie
Disclaimer
Laatst gewijzigd : 12/07/2023