Zaterdag is geen werkdag meer
Uitgebracht op : 17-08-2022 Uitgebracht op : 17-08-2022In het arbeidsrechtelijke context werd de zaterdag in een aantal gevallen als werkdag beschouwd voor de berekening van driedagentermijnen. Dit verandert met de komst van Boek I van het nieuw Burgerlijk Wetboek.
Meer uitleg over Boek 1 nieuw Burgerlijk Wetboek is te vinden in de nieuwsonline van 17 augustus 2022 nr. 20 .
A. Werkdagen in het arbeidsrecht
De zaterdag komt vaak onrechtstreeks aan bod in de vrij talrijke gevallen waar het arbeidsrecht het heeft over “werkdagen”. Dit is onder andere zo bij het ontslag om dringende reden. Het eigenlijke ontslag moet doorgevoerd worden binnen de 3 werkdagen na kennisname van de feiten door de hiertoe bevoegde persoon. Vervolgens moeten de redenen voor het ontslag binnen de 3 werkdagen na het ontslag meegedeeld worden.
In de rechtspraak heeft deze termijn van 3 werkdagen reeds in 2011 ter discussie gestaan. Het arbeidshof van Luik oordeelde toen dat het hierbij niet gaat om kalenderdagen, maar om officiële werkdagen. De zaterdag werd voor de berekening van de driedagentermijn (en dit zowel voor het ontslag als voor de motivering) steeds aanzien als een werkdag, en dit los van de vraag of er al dan niet gewerkt wordt. De zaterdagen moeten dus steeds meegeteld worden, in tegenstelling tot zon- en feestdagen.
Ook voor de vastlegging van de uitwerking van een aangetekend verstuurde opzeggingsbrief (op de derde werkdag na de verzending) wordt de zaterdag meegeteld.
Bij beide steunde de rechtspraktijk zich op een antwoord dat de minister (toen: van Tewerkstelling en Arbeid) gaf op een vraag die tijdens de parlementaire voorbereiding van de Arbeidsovereenkomstenwet aan hem gesteld werd.
De minister zei dat onder werkdag een “dag welke niet een zondag of een wettelijke feestdag is” moet worden verstaan.
B. Artikel 1.7 §3 nieuw Burgerlijk Wetboek
Een artikel van het ovenverse boek 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat wettelijke feestdagen, zondagen en zaterdagen voor de berekeningen van termijnen, in de termijnen begrepen zijn. Dit principe geldt echter niet als die termijnen in werkdagen zijn omschreven. Zo volgt dus uit het artikel dat werkdagen alle andere dagen zijn dan wettelijke feestdagen, zondagen en voortaan ook zaterdagen.
De nieuwe bepaling geldt ook voor de termijnen van de arbeidsovereenkomstenwet (en dus de voormelde situaties). Hieruit volgt dat de werkgever die op woensdag kennis krijgt van een zwaarwichtige tekortkoming, op die grond nog tot en met de daaropvolgende maandagtijdig tot ontslag wegens dringende reden kan overgaan (tenzij die maandag een wettelijke feestdag is).
C. De toekomst van de werkdag?
De vierdaagse werkweek komt eraan. Het voorontwerp van de arbeidsdeal werd reeds aangenomen. Voortaan zou een normale voltijdse werkweek over een verkorte periode van 4 dagen (in plaats van 5) kunnen lopen. Wanneer de wekelijkse arbeidstijd meer dan 38 uur bedraagt, moet dan via een collectieve arbeidsovereenkomst worden overgeschakeld op een 4-daagse werkweek.
Het arbeidsrecht heeft de vijfdaagse werkweek misschien nooit deugdelijk in zijn teksten verwerkt, maar met de arbeidsdeal komt een ongetwijfeld deugddoende vierdaagse aan.
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ
+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761