Strengere garantieverplichtingen en uitbreiding van garantieregeling voor webshops vanaf 1 juni 2022
Uitgebracht op : 06-07-2022 Uitgebracht op : 06-07-2022De Europese Unie streeft het vrij verkeer van kapitaal, personen, goederen en diensten na, met het uiteindelijke doel:
de verwezenlijking van de Interne Markt. Door de opkomst van de technologie, gebruiken heel wat ondernemingen een website om hun goederen en diensten op de markt te plaatsen, bijvoorbeeld op de Europese markt. Dit heeft namelijk een veel groter bereik dan louter een winkel. Deze stijging blijft zich uiteraard verderzetten naar aanleiding van de coronapandemie. Daarom is het van uitermate belang het consumentenrecht verder een te maken én te verstrengen zodat de consument voldoende beschermd wordt en dit op een uniforme wijze. Deze wettelijke garantieverplichting geldt in het kader van B2C-contracten.
A. De situatie voor 1 juni 2022
Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds de consumptiegoederen en anderzijds de diensten en digitale inhoud zoals streaming, audio-opnames…
Wat de consumptiegoederen aangaan, geldt de regel dat de verkoper de wettelijke garantietermijn van twee jaar moet respecteren. Deze regel wordt behouden, maar de wetgever heeft een aanpassing aangebracht aan de wijze waarop deze garantietermijn moet worden bekeken.
Omtrent de diensten en digitale inhoud bestond de wettelijke garantietermijn van twee jaar niet, nu deze regeling slechts van toepassing was op de consumptiegoederen.
Inzake de tweedehandsgoederen blijft de wettelijke garantietermijn van één jaar gelden. Op de onderneming blijft de verplichting rusten de consument uitdrukkelijk te wijzen op de kortere garantietermijn.
B. De situatie na 1 juni 2022
Vanaf 1 juni 2022 geldt de wettelijke garantieverplichting voor zowel de consumptiegoederen als voor digitale diensten of content zoals opslag in de cloud, computerprogramma’s en e-books. Deze regeling geldt tevens voor gratis diensten of gratis digitale inhoud.
Ook wordt de wettelijke garantieverplichting van toepassing op goederen met digitale elementen zoals een tablet met een bijhorend besturingssysteem, smartwatches of domotica. Onder de term “digitale elementen” horen de elementen die inbegrepen zijn in de initiële aankoop. Bijgevolg zal een smartphone met software aangekocht na de aankoop van de smartphone, niet vallen onder deze garantieregeling voor wat de software aangaat.
Een ander essentieel element dat gewijzigd wordt na 1 juni 2022 is de invulling van de wettelijke garantietermijn.
Zoals eerder vermeld blijft de termijn van twee jaar behouden, maar vindt er een wijziging plaats in het kader van de bewijslast gedurende deze twee jaar. Voorheen was het zo dat de consument gedurende de eerste zes maanden niet moest aantonen dat het defect te wijten was aan een gebrek aan het product zelf.
Dit werd namelijk vermoed waardoor de consument tijdens laatstgenoemde termijn zonder meer de herstelling of vervanging van desbetreffend goed kon vragen. Nu is deze invulling aangepast en is de termijn van zes maanden verlengd naar de volledige wettelijke garantietermijn, namelijk twee jaar. Bijgevolg zal de onderneming tijdens de volledige duur van de garantie moeten aantonen dat het gebrek niet bestond ten tijde van de levering en het aldus geen gebrek aan het product zelf betreft. De regel van de uitzondering is echter dezelfde gebleven. Derhalve is het vermoeden zoals hierboven beschreven, geldig behoudens bewijs van het tegendeel. De onderneming kan namelijk het bewijs leveren dat het defect veroorzaakt is door een handeling gesteld door de consument. Indien de onderneming hierin slaagt, zal het vermoeden niet gelden. Gezien het feit dat het bewijs om het tegendeel te bewijzen niet eenvoudig is, zal de onderneming na 1 juni 2022 frequent moeten overgaan tot het herstellen of vervangen van desbetreffend product.
C. Andere wijzigingen na 1 juni 2022
Er zijn nog verscheidene wijzigingen aangebracht via bovengenoemde wetswijziging.
Na 1 juni 2022 is het uitdrukkelijk verboden valse reviews te publiceren. Bijgevolg zal de onderneming alvorens zij een review publiceert, moeten nagaan vanwaar de review afkomstig is.
Daarnaast legt de nieuwe regeling ook de verplichting op aan de onderneming om gepaste updates te voorzien voor alle aangeboden diensten en content. Dit om reden dat gedurende de gehele garantietermijn de digitale elementen goed moeten blijven functioneren.
Er wordt ook een uitbreiding voorzien inzake de informatieverplichting voor online marktplaatsen. Het is namelijk zo dat de online marktplaatsen informatie moeten verstrekken aan de consument alvorens hij een bestelling plaatst.
In het bijzonder moet vermeld worden met wie de consument een contract sluit, met name een particulier of onderneming.
De nieuwe regeling legt ook regels op omtrent de vermelding van de oorspronkelijke prijs in geval van korting op het desbetreffend product. Hier geldt de regel dat de onderneming verplicht is de oorspronkelijke prijs van het product in de dertig dagen voorafgaand aan de korting te vermelden. Deze regeling heeft tot doel de huidige praktijk tegen te gaan.
Het is namelijk zo dat ondernemingen de prijs kunstmatig hoog zetten waardoor het mogelijk is een hogere korting te geven.
Inzake de commerciële garantie zijn er enkele nieuwe regels ingevoerd. Het is mogelijk voor de onderneming om een aanvullende garantie te geven aan de consument. Vanaf 1 juni 2022 is het verboden reclame te maken waarin deze aanvullende garantie gunstiger wordt voorgesteld dan deze in werkelijkheid is. Daarnaast moet het voor de consument ook duidelijk zijn hoe hij deze garantie kan inroepen.
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ
+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761