Nieuwe wetgeving consumentenverkoop goedgekeurd
Uitgebracht op : 22-03-2022 Uitgebracht op : 22-03-2022Op 17 maart 2022 keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers het ‘Wetsontwerp tot wijziging van de bepalingen van het oud Burgerlijk Wetboek met betrekking tot de verkopen aan consumenten, tot invoeging van een nieuwe titel VIbis in boek III van het oud Burgerlijk Wetboek en tot wijziging van het Wetboek van economisch recht’ goed.
De nieuwe wetgeving treedt in werking op 1 juni 2022.
A. Europese wetgeving
Het wetsontwerp beoogt de omzetting, in de nationale wetgeving, van de bepalingen van Richtlijn (EU) 2019/771 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2019 betreffende bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de verkoop van goederen, tot wijziging van Verordening (EU) 2017/2394 en Richtlijn 2009/22/EG, en tot intrekking van Richtlijn 1999/44/EG, alsook van de bepalingen van Richtlijn (EU) 2019/770 van het Europees Parlement en de Raad van 20 mei 2019 betreffende bepaalde aspecten van overeenkomsten voor de levering van digitale inhoud en digitale diensten.
Met dit wetsontwerp wordt de modernisering van het consumentenrecht nagestreefd zodat rekening wordt gehouden met de ontwikkeling van de digitale markt. De Europese richtlijnen viseren een verdere harmonisatie van bepaalde aspecten die betrekking hebben op overeenkomsten voor de levering van digitale inhoud of digitale diensten en op koopovereenkomsten voor goederen. Er moet hierbij worden uitgegaan van een hoog beschermingsniveau voor de consument, zodat de nieuwe wetgeving bijdraagt aan een versterking van de eengemaakte markt en een toename van grensoverschrijdende uitwisselingen.
B. Algemene toelichting
De richtlijn moderniseert de regel over de wettelijke garantie van conformiteit van goederen voor wat goederen met digitale elementen betreft. De verkoper heeft namelijk een bijzondere verplichting die voortvloeit uit de koopovereenkomst: de verplichting om een goed te leveren dat in overeenstemming is met de overeenkomst. De artikelen 1649bis tot 1649octies van het oud Burgerlijk Wetboek worden nu gewijzigd. De richtlijn 2019/770 wordt omgezet in het oud Burgerlijk Wetboek, in een nieuwe Titel VIbis.
De bepalingen in de richtlijn voorzien in criteria voor de beoordeling van de conformiteit met de overeenkomst (waaronder een verplichting tot update), en in remedies voor de consument wanneer een conformiteitsgebrek van een goed aan het licht komt. De consument heeft dan recht op vervanging of herstelling van dat goed of, wanneer dat niet mogelijk is, op een prijsvermindering ervan of zelfs op de ontbinding van de overeenkomst − zulks gedurende een minimumperiode van twee jaar. De periode van vermoeden van voorafgaand conformiteitsgebrek kan worden vastgesteld op een of twee jaar (naar keuze van de lidstaten) vanaf de levering van het goed.
In het toepassingsgebied van de richtlijn zijn ook goederen met digitale elementen (zoals aangesloten smartwatches) opgenomen, in samenhang met de regels die zijn vastgesteld in de richtlijn betreffende overeenkomsten voor de levering van digitale inhoud en digitale diensten. De verkoper zal aansprakelijk worden gesteld in geval van conformiteitsgebrek van het goed en van de daarin verwerkte of verbonden digitale elementen, voor zover zij deel uitmaken van de koopovereenkomst. Voorts zal de verkoper aansprakelijk worden gesteld voor de duur van de garantie of gedurende de contractueel overeengekomen periode (voor de continue levering van digitale diensten).
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ
+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761