Nieuw burgerlijk wetboek
Uitgebracht op : 16-03-2021 Uitgebracht op : 16-03-20211. Inleiding
Al vele jaren vormt het Burgerlijk Wetboek een onmiskenbaar gegeven voor elke practicus. Naarmate dat de samenleving fundamenteel veranderde de voorbije jaren, is het dan ook nodig dat de basiswetgeving van het Burgerlijk Wetboek vernieuwd wordt en gehercodificeerd wordt. Met de wet van 13 april 2019 (BS 14 mei 2019) heeft het nieuw Burgerlijk Wetboek het licht gezien. Wat moet u hierover weten?
2. Stand van zaken
2.1. Negen boekdelen
Het nieuw Burgerlijk Wetboek zal bestaan uit de volgende negen boekdelen:
- Boek 1. Algemene bepalingen;
- Boek 2. Personen, familie en relatievermogensrecht;
- Boek 3. Goederen;
- Boek 4. Nalatenschappen, schenkingen en testamenten;
- Boek 5. Verbintenissen;
- Boek 6. Bijzondere overeenkomsten;
- Boek 7. Zekerheden;
- Boek 8. Bewijs;
- Boek 9. Verjaring.
Hieronder worden enkel de boekdelen besproken waarover reeds meer informatie bestaat met betrekking tot de inhoud en inwerkingtreding van de boekdelen.
2.2. Boek 8: bewijs
De wet van 13 april 2019 (BS 14 mei 2019) voerde reeds “Boek 8: Bewijs” in.
Dit boekdeel trad in werking op 1 november 2020.
Boek 8 wil vooral een codificatie van de wet en de rechtspraak inhouden met enkele verduidelijkingen, versoepelingen en vernieuwingen:
- Schriftelijke overeenkomst slechts nodig als bewijs voor overeenkomsten boven de 3500 EUR;
- Rechter kan de bewijslast omdraaien;
- Hervorming van het ondernemingsbewijs.
Voor meer uitleg, zie: https://www.koengeens.be/policy/burgerlijk-wetboek-bewijsrecht
2.3. Boek 3: goederenrecht
De wet van 4 februari 2020 (BS 17 maart 2020) voerde reeds “Boek 3: Goederen” in. Dit boekdeel zal in werking treden op de eerste dag van de achttiende maand na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad (= 1 september 2021).
Net zoals Boek 8 wil Boek 3 een codificatie van de wet en rechtspraak inhouden met enkele verduidelijkingen, versoepelingen en vernieuwingen (zie hiervoor nieuwsonline 6, jaargang 2021).
2.4. Boek 2: personen, familie en relatievermogensrecht
De wet van 22 juli 2018 (BS 27 juli 2018) wijzigt het huwelijksvermogensrecht inhoudelijk. In deze wet werd opgenomen dat het gewijzigde huwelijksvermogensrecht zal worden ingevoegd in Boek 2 van het nieuw Burgerlijk Wetboek.
Momenteel is er een wetsvoorstel ingediend tot invoering van Boek 2 nieuw Burgerlijk wetboek (Wetsvoorstel houdende boek 2, titel 3, "Relatievermogensrecht" en boek 4 "Nalatenschappen, schenkingen en testamenten" van het Burgerlijk Wetboek). Een datum van inwerkingtreding is nog niet bekend.
Boek 2 heeft als doel de familiale solidariteit door aanpassingen te doen aan het wettelijk stelsel, de gemeenschap met huwelijkscontract en aan de scheiding van goederen.
Voor meer uitleg zie: https://www.koengeens.be/policy/burgerlijk-wetboek-huwelijksvermogensrecht.
2.5. Boek 4: nalatenschappen, schenkingen en testamenten
De wet van 31 juli 2017 (BS 1 september 2017) wijzigt het erfrecht inhoudelijk. In deze wet werd opgenomen dat het gewijzigde erfrecht zal worden ingevoegd in Boek 4 van het nieuw Burgerlijk Wetboek.
Momenteel is er een wetsvoorstel ingediend tot invoering van Boek 4 nieuw Burgerlijk wetboek (Wetsvoorstel houdende boek 2, titel 3, "Relatievermogensrecht" en boek 4 "Nalatenschappen, schenkingen en testamenten" van het Burgerlijk Wetboek). Een datum van inwerkingtreding is nog niet bekend.
Boek 4 heeft als doel de familiale solidariteit door:
- Globale erfovereenkomsten toe te laten;
- Het voorbehouden erfdeel te verminderen;
- Een onderhoudsvordering voor de behoeftige ouders;
- Inkorting en inbreng in waarde voor schenkingen.
Voor meer uitleg, zie: https://www.koengeens.be/policy/erfrecht
2.6. Boek 5: verbintenissen
Momenteel is er een wetsvoorstel ingediend tot invoering van Boek 5 nieuw Burgerlijk wetboek (Wetsvoorstel tot invoeging van boek 5 "Verbintenissen" in het nieuw Burgerlijk Wetboek). Een datum van inwerkingtreding is nog niet bekend.
Boek 5 heeft tot doel het algemeen contractenrecht aan te passen aan de veranderde samenleving en de moderne tijdsgeest.
Voor meer uitleg, zie: https://www.koengeens.be/policy/burgerlijk-wetboek-verbintenissenrecht
3. Overige boekdelen
Met betrekking tot boekdeel 1, boekdeel 6, boekdeel 7 en boekdeel 9 is er nog niets bekend omtrent de inhoud of mogelijke datum van inwerkingtreding.
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ
+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761