Hoofdelijke aansprakelijkheid voor sociale en fiscale schulden: een praktische handleiding
Uitgebracht op : 30-12-2014 Uitgebracht op : 30-12-2014Er bestaat sinds een aantal jaren reeds een hoofdelijke aansprakelijkheid en een inhoudingsplicht voor sociale en fiscale schulden voor opdrachtgevers van aannemers in een aantal welbepaalde sectoren. Het gaat om de volgende sectoren:
- de bouwsector (b.v. grondwerken, metsel - en betonwerken, voegwerken, dakwerken, stukadoorswerken, maar ook tuinaannemers en schoonmaak - en onderhoudsfirma's)
- de bewakings - en/of toezichtsdiensten
- werken in de vleessector.
De regeling geldt niet voor natuurlijke personen die louter voor privédoeleinden handelen.
Concreet komt deze regeling erop neer dat een opdrachtgever die een beroep doet op een aannemer of onderaannemer in deze sectoren steeds moet nagaan of zijn medecontractant sociale of fiscale schulden heeft. Indien het antwoord op deze vraag bevestigend luidt, zal hij 15 % van het factuurbedrag (excl. btw) moeten inhouden en doorstorten aan de fiscus en 35 % (excl. btw) aan de RSZ. Voor een uitgebreidere bespreking en verwijzingen naar de relevante wetgeving verwijzen wij naar onze nieuwsbrief van 8 februari 2008, onze nieuwsbrief van 13 februari 2009, onze online actualiteit van 21 augustus 2013 en onze online actualiteit van 13 november 2013.
In deze bijdragen geven wij een overzicht van de praktische stappen die moeten doorlopen worden alvorens een factuur uit de genoemde sectoren te betalen.
STAP 1: sociale en fiscale schulden opzoeken via databank
Bij elke betaling van een factuur uit de genoemde sectoren moet eerst in de sociale en fiscale databanken gecontroleerd worden of de medecontractant al dan niet fiscale of sociale schulden heeft. De beide databanken kunnen worden geraadpleegd door het volgen van de link https://www.socialsecurity.be/site_nl/employer/applics/30bis/index.htm. Men moet enkel over het ondernemingsnummer van de medecontractant beschikken om de controle te kunnen uitvoeren.
De controle kan de volgende resultaten opleveren:
1. "Geen gegevens beschikbaar over de inhoudingsplicht" of "Fout: bedrijf is niet gekend met activiteiten in een sector waarvoor de inhoudingsplicht geldt"
Deze meldingen betekenen dat de facturen van deze medecontractant niet zijn onderworpen aan de inhoudingsplicht, zodat de factuur kan betaald worden.
Het valt in deze ten sterkste aan te bevelen de beide meldingen (zowel fiscaal als sociaal) af te printen en aan te factuur te hechten zodat men bij eventuele latere discussies over een schriftelijk bewijs beschikt.
2. "Inhoudingsplicht sociale zekerheid: NEE" of "inhoudingsplicht: NEEN"
In dit geval moeten geen inhoudingen verricht worden en kan de factuur zonder enig risico betaald worden. Het valt in deze ten sterkste aan te bevelen de beide meldingen (zowel fiscaal als sociaal) af te printen en aan de factuur te hechten zodat men bij eventuele latere discussies over een schriftelijk bewijs beschikt.
3. "Inhoudingsplicht: JA"
In dit geval mag de factuur niet volledig betaald worden, maar moeten er inhoudingen gebeuren. Ook hier valt het aan te bevelen de beide meldingen (zowel sociaal als fiscaal) af te printen en aan de factuur te hechen. Voor de verdere behandeling verwijzen wij naar STAP 2.
STAP 2: inhouding en betaling van sociale en fiscale bedragen
Hierbij zijn er twee mogelijkheden.
1. De te betalen factuur is lager dan € 7.143,00 (excl. btw)
15 % van het factuurbedrag moet worden doorgestort naar de fiscus indien er fiscale schulden zijn en 35 % van het factuurbedrag moet worden doorgestort naar de RSZ indien er sociale schulden zijn.
2. De te betalen factuur is hoger dan € 7.413,00 (excl. btw)
In dit geval moet aan de medecontractant een attest gevraagd worden dat het bedrag van de fiscale en/of sociale schulden vermeldt. Dit attest is geldig gedurende 20 dagen vanaf de uitreiking.
- Als de sociale schuld hoger is dan 35 % van het factuurbedrag, moet 35 % van het factuurbedrag doorgestort worden aan de RSZ. Als de fiscale schuld hoger is dan 15 % van het factuurbedrag, moet 15 % van het factuurbedrag doorgestort worden aan de fiscus.
- Als de sociale schuld lager is dan 35 % van het factuurbedrag, moet enkel het werkelijk bedrag van de sociale schuld doorgestort worden aan de RSZ. Als de fiscale schuld lager is dan 15 % van het factuurbedrag, moet enkel het werkelijk bedrag van de fiscale schuld doorgestort worden.
- Indien geen attest wordt uitgereikt: zelfde werkwijze als punt 1 (15 % van het factuurbedrag moet worden doorgestort naar de fiscus indien er fiscale schulden zijn en 35 % van het factuurbedrag moet worden doorgestort naar de RSZ indien er sociale schulden zijn.
LET OP:
- Indien deze inhoudingsplicht niet wordt nageleefd, is men hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de fiscale en sociale schulden van zijn medecontractant. Voor de fiscale schulden is deze hoofdelijke aansprakelijkheid beperkt tot 35 % van de totale prijs van de werken (excl. btw). Voor sociale schulden is deze hoofdelijke aansprakelijkheid beperkt tot de totale prijs van de werken (excl. btw). Indien de fiscale aansprakelijkheid reeds werd toegepast, is de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de sociale schulden beperkt tot 65 % van de totale prijs van de werken.
- Ook indien de medecontractant failliet is verklaard moet de inhoudingsplicht gecontroleerd, gedocumenteerd en nageleefd worden alvorens tot betaling over te gaan, zelfs na aanmaning door de curator.
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ
+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761