Het tweede actieplan tegen fraude
Uitgebracht op : 05-05-2022 Uitgebracht op : 05-05-2022Op 1 april 2022 heeft het College voor de bestrijding van de fiscale en sociale fraude tweede actieplan afgeleverd waarmee ze grote internationale fraude wil aanpakken. Dit actieplan, dat 23 initiatieven telt, komt er in navolging van een eerder plan dat zich focuste op samenwerking, coördinatie, gegevensuitwisseling en compliance.
A. Het eerste actieplan
Het eerste actieplan telde 29 actiepunten en zette in op samenwerking en de strijd tegen zwart geld, een schaduweconomie die onze samenleving elk jaar vele tientallen miljarden euro’s kost. Zo werden bijvoorbeeld de geregistreerde kassa’s, de zogeheten ‘witte kassa’s’ na 10 jaar gemoderniseerd. Ook werd de controle op grootschalige infrastructuurprojecten en bouwwerven verscherpt.
Er werd sterk ingezet een betere, snellere en efficiëntere samenwerking tussen de fiscus, politie en justitie.
B. Het tweede plan
Het tweede actieplan focust op internationale fraude en complexe fraudeconstructies en telt 23 nieuwe actiepunten. Gegevensuitwisseling en transparantie staan ook in dit actieplan centraal.
Het UBO-register wordt meer dan ooit cruciaal in de strijd tegen fraude. Door meer gegevens te verzamelen, databanken te kruisen en datamining toe te passen, zullen fiscale en sociale fraudespeurders sneller zicht moeten krijgen op fraude met spookbedrijven, vastgoedconstructies en frauduleuze constructies met onderaannemers.
Volgende punten worden besproken in het actieplan:
1. Onderzoekstermijn van 10 jaar
Om het risico op verjaren bij ingewikkelde fraudedossiers zo klein mogelijk te houden zal de onderzoekstermijn bij ingewikkelde aangifte of internationale constructies verlengd worden 7 naar 10 jaar. Vaak zijn internationale dossiers zo complex dat de fiscus ze niet tijdig uitgespit krijgt binnen de huidige termijn.
2. Dwangsom mogelijk bij fraudeonderzoek
Bedrijven die een fraudeonderzoek dwarsbomen door de toegang tot computerbestanden of gebouwen te bemoeilijken, zullen voortaan een dwangsom riskeren. Die zal door de rechter kunnen worden opgelegd.
3. Beslag buitenslandse tegoeden
De fiscus zal beslag kunnen leggen op de buitenlandse tegoeden van fraudeurs.
4. Vastgoedvennootschappen
Geld witwassen en frauderen via vastgoedvennootschappen wordt aan banden gelegd.
Tot slot worden nog heel wat andere maatregelen geïntroduceerd om de strijd tegen de fiscale en sociale fraude te bewerkstelligen. Het betreft onder meer maatregelen om frauduleuze ketens van onderaannemers (“sterfhuisconstructies”) aan banden te leggen, het gebruik van de LIMOSA-databank om risico’s te traceren inzake de aangifteplicht, bedrijfsvoorheffing of btw-verplichtingen, het gebruik van een digitale identiteit voor buitenlandse belastingplichtigen, een actualisering van de lijst van “landen zonder of met een lage belasting”, …
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ
+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761