Fitnesscentra kunnen voortaan een lager btw-tarief genieten

Uitgebracht op : 28-09-2022 Uitgebracht op :
28-09-2022

Op het toegangsgeld tot voetbalwedstrijden, bowling, karting of zwembaden moet in principe slechts 6% btw aangerekend worden. Dit aangezien er een lager btw-tarief geldt voor ‘de toekenning van het recht op toegang tot inrichtingen voor cultuur, sport en vermaak’ (zie Tabel A, rubriek XXVIII van de bijlage bij KB nr. 20 tot vaststelling van de tarieven). 

Deze regeling is ook van toepassing op fitnesscentra, tenzij er sprake is van individuele begeleiding of begeleiding in groepsverband. De Belgische fiscus stelde tot nu toe steeds dat die activiteiten uitgesloten zijn van het verlaagde
btw-tarief, wat dus maakt dat op o.a. groepslessen en personal coaching 21% btw moest aangerekend worden.

1.    Arrest Europees Hof van Justitie dd. 22/09/2022

Op 22 september velde het Europees Hof van Justitie echter een belangrijk arrest inzake de btw-tarieven van toepassing voor fitnesscentra. Het Hof stelt daarin dat het verlaagd tarief van 6% toch van toepassing kan zijn als de begeleiding verband houdt met het gebruik van de accommodatie en noodzakelijk is voor de beoefening van de sport, of wanneer die begeleiding bijkomend is bij het recht om gebruik te maken van de accommodatie.

Het arrest is onmiddellijk van toepassing, dus voortaan moeten de fitnesscentra voor bijvoorbeeld individuele begeleiding en groepslessen niet langer 21% btw aanrekenen. Zij kunnen ervoor opteren om slechts 6% btw aan te rekenen,
op voorwaarde dat de activiteiten verbonden zijn met het recht op toegang en verband houden met de gebruikelijke omkadering en begeleiding.

Sterker nog, de fitnesscentra zullen – na de nodige formaliteiten vervuld te hebben – de te veel betaalde btw kunnen terugvorderen. Ook is het belangrijk om op te merken dat het lagere btw-tarief niet automatisch betekent dat het bezoek aan de fitness goedkoper wordt. De uitbaters zijn immers niet verplicht het lagere btw-tarief aan de consumenten toe te kennen.

2.    Quid andere gelijkaardige instellingen?

Te verwachten valt dat het arrest ook ten goede zal komen van andere instellingen die gelijkaardige diensten aanbieden als de fitnesscentra. Zo valt onder meer te denken aan de private zwembaden en autonome gemeentebedrijven met een publieke sportinfrastructuur. Ook zij zullen voortaan van het verlaagde btw-tarief van 6% kunnen genieten.

 
Bebotax BV
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - Belgiƫ

+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761
Belangrijke informatie
Disclaimer
Laatst gewijzigd : 12/07/2023