Aanpassen statuten vennootschappen: aandachtspunten en potentiële gevolgen bij niet tijdige omzetting

Uitgebracht op : 07-07-2023 Uitgebracht op :
07-07-2023

1.    Het WVV 

Sinds 1 mei 2019 is het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (BS 23 maart 2019) (hierna: WVV) in werking getreden. De wetgeving gold onmiddellijk voor vennootschappen die werden opgericht na deze datum. Daarnaast werd een overgangstermijn voorzien voor de reeds bestaande vennootschappen, die loopt nog tot en met 31 december 2023. De dwingende bepalingen uit het WVV zijn reeds van toepassing op bestaande vennootschappen
vanaf 1 januari 2020. 

Vennootschappen dienen voor die datum een statutenwijziging en/of een omzetting van de vennootschapsvorm door te voeren. Op die manier worden de statuten in overeenstemming gebracht met het WVV. 

Momenteel is ruim 60% van de bedrijven nog steeds niet in orde met hun statutenwijziging (bron: Ondernemingsbarometer). Nochtans biedt de nieuwe regelgeving veel meer mogelijkheden die pas uitwerking kunnen hebben wanneer de statutenwijziging is doorgevoerd. (zie: punt 2) 

2.     Aandachtspunten bij de omzetting van een BVBA naar een BV 

Bij de omzetting van een BVBA naar een BV, zijn er enkele zaken waarover u dient na te denken bij de statutenwijziging, namelijk; 

-        Het kapitaal en de wettelijke reserve van uw huidige BVBA is sinds 1/01/2020 automatisch omgezet zonder enige formaliteit naar een onbeschikbare eigenvermogensrekening. Bij de statutenwijziging kunt u die onbeschikbaarheid deels of volledig opheffen. Wij opteren ervoor om het kapitaal onbeschikbaar te houden en de wettelijke reserve beschikbaar te maken. 

-        Voortaan dient bij de uitgifte van nieuwe aandelen, onmiddellijk een volledige volstorting te gebeuren, tenzij anders bepaald in de statuten. 

-        Sinds het WVV is het mogelijk om in de statuten af te wijken van de wettelijke regeling met betrekking tot de stem- en winstrechten van de aandelen. Deze wettelijke regeling bepaalt dat elk aandeel recht geeft op één stem en een gelijk deel in de winst. Het is voortaan echter mogelijk om verschillende soorten aandelen met verschillende (of zonder) stem-en winstrechten te creëren. Dit kan nuttig zijn om uw opvolging te plannen, u kan immers met een beperkt aantal aandelen toch de controle behouden en een relatief groot deel van de winst verkrijgen. 

-       Tenslotte is het mogelijk om te voorzien in een uittreding of uitsluiting van de aandeelhouders ten laste van het vennootschapsvermogen. Hierbij dient de vennootschap de aandeelhouder die de vennootschap wenst te verlaten, dan wel wordt uitgesloten, uit te kopen. De mogelijkheid dient wel in uw statuten te worden voorzien, indien u hiervan gebruik wilt maken. 

Bovenstaand werd de omzetting van een BVBA naar een BV besproken, maar we bieden ook advies aan bij de omzetting en aanpassing van statuten van andere vennootschapsvormen.

3.    De potentiële gevolgen 

Indien men deze statutenwijziging en/of de omzetting van de vennootschapsvorm niet tijdig doorvoert, kan dit mogelijks volgende gevolgen hebben. 

Ten eerste zijn de bestuurders persoonlijk en hoofdelijk aansprakelijk. Dit betekent dat de bestuurders kunnen worden aangesproken voor eventuele geleden schade, ontstaan door het niet tijdig aanpassen van de statuten, wat kan leiden tot een financiële sanctie. 

Ten tweede zal uw vennootschap van rechtswege worden omgezet naar de vennootschapsvorm die het dichtst aanleunt bij de huidige vennootschapsvorm. Na deze omzetting begint opnieuw een termijn van zes maanden te lopen, waarbinnen het bestuursorgaan door middel van een buitengewone algemene vergadering een statutenwijziging kan doorvoeren. 

Tenslotte kunnen drastische gevolgen optreden indien de statutenwijziging een voorwaarde is voor een erkenning, het verkrijgen van een subsidie of het intekenen op een overheidsopdracht. In voorgaande gevallen is het mogelijk dat de bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor de eventuele geleden schade zoals hierboven vermeld. 

Aarzel niet om ons te contacteren indien u hierover  nog verdere vragen heeft.

 
Bebotax BV
Steenweg Deinze 124 B
B-9810 Nazareth - België

+32 (0)9 384 93 39
webmaster@bebotax.com
RPR Gent afd. Gent - BTW BE 0438.569.761
Belangrijke informatie
Disclaimer
Laatst gewijzigd : 12/07/2023